چمن مصنوعی نوعی کفپوش است که نسبت به چمن طبیعی دوام و مقاومت بیشتری دارد. اگرچه امکان نصب چمن مصنوعی روی هر سطحی چه نرم و چه سخت وجود دارد، اما اجرا درست و کامل آن بسیار مهم بوده و مستقیماً بر روی طول عمر چمن اثر میگذارد.
یکی از کاربریهای چمن مصنوعی نصب آن به عنوان چمن مصنوعی تراس، چمن مصنوعی منزل، چمن مصنوعی حیاط و باغچه، چمن مصنوعی فضای بین سنگ، چمن مصنوعی مدارس و زمین های بازی است، بنابراین اگر به دنبال این هستید که نحوه نصب چمن مصنوعی را برای سطوح مختلف یاد بگیرید، با ما تا پایان این پست همراه باشید تا به شما بگوییم رعایت چه نکاتی قبل از نصب باعث میشود تا شما هم چمن مصنوعی پایدارتری داشته باشید و هم اینکه متحمل هزینههای اضافی نصب نشوید؟
مقاله پیشنهادی: کاربرد چمن مصنوعی بین موزاییک و سنگ
مراحل نصب و اجرای چمن مصنوعی
روش نصب چمن مصنوعی به صورت زیر است:
زیرسازی
زیرسازی قبل از نصب چمن مصنوعی اهمیت زیادی دارد، لذا برای اینکه از هزینههای اضافی جلوگیری شود، باید این مرحله را با دقت بیشتری انجام دهید تا علاوهبر صرفهجویی در هزینه، طول عمر چمن نیز افزایش یابد. زیرسازی چمن مصنوعی شامل مراحل زیرسازی روی سطوح نفوذپذیر با مواد نرم (ژئوتکس)، زیرسازی روی سطوح نفوذپذیر با مواد سخت و زیرسازی روی سطوح سخت میشود.
نصب و اجرا
ابتدا باید رولهای چمن را باز و آنها را روی زمین پهن کنید. قوارههای پهن شده چمن مصنوعی را با دیوارهها یا لبههای کار یکسان کرده و الگوی برش خود را مشخص کنید. قوارههای چمن مصنوعی باید در یک جهت پخش شوند تا حالت تیره و روشن پیدا نکنند.
نوبت به برش چمن مصنوعی میرسد. بعد از اینکه قوارهها را پهن و آنها را با کنارههای کار تنظیم کردید، باید نوار زائد مشکی رنگ دور چمن را جدا کنید و با برشهای عرضی و طولی بر اساس الگوی لبههای محل نصب، تکههای اضافی را جدا کرده و چمن را به حالت الگو در بیاورید. دقت کنید که حرکت تیغ برش از بین الیاف چمن عبور کند تا به ساختار اصلی الیاف آسیب وارد نشود.
بعد از مرحله برش باید چسباندن چمن را شروع کنید. پس قوارهها را به آرامی تا نیمه پشت و رو کرده و با قلممو بکینگ (لایه رزین) مشکی رنگ چمن، زمین محل قرارگیری و قوارههای چمن مصنوعی را به چسب آغشته کنید. بعد از 15 دقیقه که چسب کمی خشک شد، قوارهها را به حالت اول پهن کنید و با وارد کردن فشار لبههای برشخورده چمن را با لبههای کار مماس نمایید.
نیمه دیگر قوارههای چمن مصنوعی را به زمین با همین روش توسط چسب فیکس کنید. در هنگام جمع و پهن کردن چمن مصنوعی مراقب باشید که قوارهها جابهجا نشوند؛ چراکه تنظیم دوباره آنها کاری زمانبر است.
و در نهایت نحوه نصب چمن مصنوعی به مرحله آخر میرسد که شما باید فیکس کردن و برش نهایی را انجام دهید، پس بعد از چسبیده شدن کامل قوارهها، لبههای چمن را به لبههای دیگر فشار دهید تا اضافههای چمن مشخص شوند و با تیغ برش لبههای اضافی را از قوارههای چمن جدا کنید. حتماً تیغ برش را به حالت عمود نگه دارید تا اشتباهاً قواره اصلی را برش ندهید.
به صورت خلاصه روش نصب و اجرای چمن مصنوعی را میتوان به مراحل زیرسازی, لب به لب کردن، برشکاری، چسب زدن و ثابت کردن چمن مصنوعی تقسیم بندی نمود.
مقاله پیشنهادی: چمن مصنوعی جلو مغازه
منظور از زیرسازی چمن مصنوعی چیست؟
عملیات زیرسازی به تمام فرایندهای مربوط به تسطیح و تبدیل زمین بکر به زمین قابل اجرای برای نصب چمن مصنوعی گفته میشود که شامل آماده سازی هر نوع سطحی از زمینهای خاکی و طبیعی گرفته تا زمینهای آسفالت، بتنی و … بوده و نیاز به زیرسازی دارد تا بتوان چمن مصنوعی را روی آن نصب نمود.
فضای سبز شهری، زمین بازی کودکان و چمن مصنوعی زمین فوتبال همه از قبل با استفاده از متریال مناسب آماده سازی شدهاند. اجرای چمن مصنوعی بر روی تمام سطوح امکانپذیر بوده به این شرط که زیرسازی آن مطلوب و استاندارد باشد و بعد از نصب، سطح زمین چمن دچار مشکل نشود.
مثلاً در یک زمین خاکی، خاک منطقه سختی متفاوتی دارد و به دلیل وجود انواع گیاهان خودرو، علفهای هرز و … ، نمیتوان روی چنین سطحی چمن مصنوعی نصب نمود، لذا برای جلوگیری از رشد گیاهان طبیعی ، قبل از اجرای رولهای چمن مصنوعی باید عملیات زیرسازی انجام میگیرد.
زیرسازی چمن مصنوعی مزیتهای زیادی دارد از جمله:
- باعث هدایت آب به مجاری فاضلاب میشود.
- با کمترین هزینه، امکان تغییر کاربردی زمین وجود دارد.
- طول عمر مفید چمن مصنوعی را افزایش میدهد.
آیا میتوان چمن مصنوعی را روی هر سطحی نصب کرد؟
امکان نصب و اجرای چمن مصنوعی روی هر سطحی وجود دارد از جمله:
- بین سنگ؛ برای این کار بین سنگ فواصل عرضی 4 تا 6 سانتیمتری ایجاد میشود و سپس آنها را با سیمان پر میکنند. بعد باتوجهبه عمق زیرسازی، با طول مناسب چمن را برش داده و با چسب مخصوص بین سنگها را میچسبانند.
- در بالکن؛ برای نصب چمن در بالکن باید از نوار اتصال استفاده کرد و به شیب مناسب هم توجه نمود تا آب باران و شستشو بتواند راه خروج خود را پیدا کند.
- در باغ؛ برای نصب چمن در باغ نیاز به زیرسازی دارید و برای شروع حفر 40 تا 50 متری زمین شروع مناسبی است. برای نصب چمن هر نوع علف هرز، سنگریزه و … را از بین ببرید تا زمین مرتب و یکدست شود. سپس مراحل نصب چمن را انجام دهید.
- روی سرامیک؛ در این مکان شما نیاز به چسب چمن مصنوعی دارید و باید از چسب یکجزئی یا دوجزئی استفاده کنید. سپس دورتادور محل مورد نظر را چسب کاری نموده و چمن را روی سطح سرامیک پهن کنید، بهگونهای که لبه چمن بر روی رول دیگری قرار نگیرد. در پایان یک جسم سنگین روی لبه چمن قرار دهید تا چسبندگی به خوبی انجام شود.
نصب چمن مصنوعی در کاربردهای تزئینی
یکی از بهترین روشهای زیبا سازی فضای داخلی منازل یا دیر اماکن، نصب چمن مصنوعی تزئینی است، اما برای انجام این کار باید مراحل پیش از نصب با دقت بالا و رعایت اصول کاربردی صورت گیرد تا از هزینههای اضافی مرتبط با بازسازی و ترمیم محصول جلوگیری شده و طول عمر چمن نیز افزایش یابد.
درصورتیکه مراحل زیرسازی را به خوبی انجام دهید، میتوانید رولهای چمن را در محل نصب پهن کنید و با تعیین الگو مربوطه، کار برش قوارههای چمن را شروع کنید و بعد از آن قوارههای برش خورده را با دقت و احتیاط زیاد تا وسط برگردانید تا بتوانید بکینگ و سطح قرارگیری چمن مصنوعی را چسبکاری کنید.
بعد از چسبکاری، سعی کنید چمن مصنوعی را دقیق سرجای خودش فیکس کرده و نیمه دیگر را برگردانید و به همین ترتیب چسبکاری کنید. در انتها بعد از انجام مرحله پرداخت، کار برش لبههای اضافی چمن مصنوعی را شروع کنید.
نصب چمن مصنوعی فوتبال
روش نصب چمن مصنوعی فوتبال شامل مراحل زیر است:
- پهن کردن ژئوتکستایل؛ برای نرمی، ضربهگیری و محافظت از لایه بکینگ چمن مصنوعی فوتبال، از ژئوتکستایل که یک لایه نمد مانند است، استفاده شده و آن را روی زمین پهن میکنند.
- برش چمن مصنوعی؛ رولهای چمن مصنوعی را باز و بادقت در کنار هم قرار میدهند و روی لایه ژئوتکستال پهن میکنند و سپس برای حذف و برش قسمتهای اضافی از تیغ کاتر استفاده میکنند.
- چسباندن و یکپارچه کردن رولهای چمن؛ برای انجام این کار از نوار اتصال (سیمینگ تِیپ) استفاده میشود. در محل رسیدن و تلاقی قطعات چمن و زیر آن پارچهای قرار میدهند تا بعد از محکم شدن چسب، درز میان قطعات چمن مشخص نباشد.
- افزودن سیلیس؛ بسته به نوع مدل و چگونگی کاربری چمن مصنوعی فوتبال، از 17 تا 22 کیلوگرم سیلیس در هر مترمربع استفاده شده و این کار توسط ماشین شانهزنی صورت میگیرد.
- افزودن گرانول لاستیک؛ در هر مترمربع برای پرکردن فضای خالی الیاف و ضربهگیری چمن مصنوعی، حدود 5 تا 7 کیلوگرم گرانول لاستیک استفاده میشود.
- خطکشی چمن مصنوعی فوتبال؛ و آخر کار نصب با خطکشی چمن مصنوعی فوتبال تمام میشود.
طول عمر چمن مصنوعی
طول عمر چمن مصنوعی بر اساس کاربری آن متفاوت بوده و بسته به نوع استفاده شما میتواند بیش از10 تا 15 سال ماندگاری داشته باشد. اگر شما به خوبی از آن مراقبت کنید، حتی در محیطهایی مثل روف گاردن هم که زیر نور مستقیم خورشید قرار دارد، این نوع چمن میتواند تا 20 سال عمر مفید داشته باشد. چنانچه در اماکن پرتردد نظیر زمین فوتبال یا حیاط مدارس از چمن مصنوعی استفاده میکنید، حتماً به نگهداری و مراقبت از آن توجه بیشتری داشته باشید تا چمن مصنوعی زود خراب نشود.
بنابراین اگر میخواهید چمن مصنوعی مورد استفاده شما، طول عمر بیشتری داشته باشد:
- به صورت منظم چمن مصنوعی را تمیز کنید.
- آن را از حرارت مستقیم و مواد شیمیایی همچون محصولات آفتکشها دور نگهدارید.
خودمان میتوانیم مراحل نصب چمن مصنوعی را انجام دهیم؟
برای انجام هرکاری تخصص و دانش اولیه، حرف اول را میزند، لذا نصب چمن مصنوعی هم از این قاعده مستثنا نیست. اگرچه نصب و اجرای چمن مصنوعی کاری راحت بوده و شما میتوانید به تنهایی آن را انجام دهید، اما لازم است هنگام انجام مراحل نصب، نکات مهم و ضروری را رعایت نمایید تا بهترین نتیجه به دست آید.
البته باید خاطر نشان کنیم که جهت نصب چمن مصنوعی برای مقاصد حرفهای نظیر محیطهای ورزشی، حتماً باید از متخصصان و مشاوران باتجربه در این زمینه بهره ببرید، چراکه باید از قبل مقدمات لازم مثل ایجاد برشهای دقیق از چمن و زیرساختهای لازم برای چمن مصنوعی تزئینی، حرفهای و ورزشی انجام شود.
هزینه نصب چمن مصنوعی
قیمت نصب چمن مصنوعی به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:
- نحوه اجرا که در سطوح زاویه دار و شیبدار یا فضای بین سنگ، قیمت نصب چمن بیشتر از سطوح صاف است.
- میزان چسب مصرفی که قیمت آن مجزا از قیمت چمن مصنوعی محاسبه میشود.
- نوع مکان مورد نظر که در بالکن یا داخل منزل چمن مانند فرش پهن میشود و قیمت نصب پایین خواهد است، اما در محیطهایی که نیاز به اقداماتی مثل زیرسازی است، قیمت نصب افزایش پیدا کند.
- چمن مصنوعی تزئینی برای نصب به نوار اتصال و چسب نیاز داشته و برای اجرای چمنهای مصنوعی ورزشی وجود سیلیس و گرانول به عنوان مواد پرکننده لازم است، لذا هر چه متراژ محوطه مورد نظر بزرگتر باشد، نیازی بیشتر به متریال مصرفی بوده و هزینه زیرسازی و نصب چمن مصنوعی افزایش پیدا میکند.