پارکت رولی، غریبه‌ای آشنا …! ( کفپوش رولی)

عاطفه رضاخواه

از خانه یا محل کار خود خسته شده‌اید. مدل و طراحی آن قدیمی شده و دیگر چنگی به دل نمی‌زند. به تغییرات فکر می‌کنید و هم‌زمان به اتاق‌ها، آشپزخانه، اتاق نشیمن و … خیره می‌شوید. نمی‌دانید از کجا شروع کنید و در همین حال چشمتان را به زمین می‌دوزید. کف‌ها! کف‌ها نیاز به تغییرات دارند. با خود فکر می‌کنید که دیگر همانند گذشته احساس خوبی به کاشی‌ها و یا سرامیک ندارید. دوست دارید به‌جای کاشی و سرامیک‌های بی‌روح و سرد هر روز که قدم می‌زنید گرمای چوب را زیر پاهایتان حس کنید و فضایی که در آن قرار دارید به گرمی فضای یک کلبه شود.

تصمیمتان را نهایی می‌کنید و با کمی تحقیق متوجه می شوید که پارکت تنها راه چاره است. از مغازه‌ای به مغازة دیگر، از آلبومی به آلبوم دیگر، از فروشنده‌ای به فروشنده دیگر. در همین درگیری‌ها هستید که چشمتان به پارکت رولی می‌افتد. از پارکت در ذهن خودتان نهایتاً مدل‌های تایلی مربعی و مستطیلی در ذهن دارید که همانند پازل از طریق شیار به یکدیگر متصل می‌شوند. اولین سؤالی که برای شما پیش می‌آید این است که: مگر پارکت رول هم می‌شود؟ نام پارکت رولی در آن لحظه برای شما یک نام‌ آشنا اما غریبه است!

فهرست مطالب

    و اما پارکت رولی چیست؟

    پارکت رولی یا کف‌پوش پی‌وی‌سی؟

    در واقع محصولی به نام پارکت‌های رولی نداریم! در بازار محصولی که وجود دارد در اصل کف‌پوش رولی پی‌وی‌سی هستند که از لحاظ نوع مواد به‌کاررفته و جنس، تفاوت زیادی با پارکت‌های لمینتی ندارند. این نوع کف‌پوش‌ها به دلیل جنس ظاهری خود که به‌صورت رول شده هستند به‌اشتباه با نام پارکت رولی در بازار شناخته می‌شدند.

    کف‌پوش پی‌وی‌سی به دودسته پی‌وی‌سی رولی و تایلی تقسیم می‌شوند که ما در ادامه متن به شرح کف‌پوش‌های رولی خواهیم پرداخت.

    در بازار چند نوع کف‌پوش رولی داریم. در تولید یک نوع آنها همانند پارکت لمینت از تخته فیبرهای متراکم و رویه اِچ دی اِف (HDF یا High Density  Fiberboar) استفاده می‌شود. مدلی دیگر که به نام مدل پلاستیکی یا PVC شناخته شده است امروزه به یکی از پرفروش‌ترین مدل‌های کف‌پوش رولی در بازار تبدیل شده است.

    این نوع کف‌پوش‌ها از لحاظ قیمتی در مقایسه با پارکت‌های لمینتی بسیار ارزان‌تر هستند. برخلاف کف‌پوش‌های لمینتی که از طریق شیارهای نر و ماده در یکدیگر قفل می‌شوند، در نصب این نوع این کف‌پوش‌ها از چسب استفاده می‌شود. با اینکه حدوداً دو الی سه جنس متفاوت از خانواده کف‌پوش‌های رولی تا به امروز برای مصرف تولید شده است اما عوامل متعددی همچون نیاز بازار، قیمت اقتصادی و خاصیت ضد آب بودن و استحکام بالای کف‌پوش‌های رولی PVC سبب شده تا این مدل خاص در بازار بالطبع بیشتر یافت شده و فروش بالاتری نیز داشته باشد.

    طرح‌های بسیار متنوعی از کف‌پوش‌های رولی موجود است. بنا به سلیقه شخصی و یا نوع معماری داخلی محلی که می‌خواهید کف آن را پارکت کنید، می‌توانید از کف‌پوش‌های رولی با رنگ و طرح متناسب به آنها استفاده کنید.

    پارکت رولی

    کیفیت برخی از این پارکت‌های رولی به‌قدری بالاست که پس از نصب به‌سختی می‌توان تفاوت آن را با دیگر کف‌پوش‌ها تشخیص داد!

    کمی درباره PVC  بدانیم

    والدو سیمون مخترع مطرح آمریکایی در اوایل قرن بیستم (سال 1912) موفق به تولید محصولی حاوی کلر، هیدروژن و کربن شد که از طی فرایند پلیمریزاسیون به دست آمد. PVC مخفف عبارت پلی وینال کلراید (Poly Vinyl Chloride) است. این محصول یکی از پرکاربردترین محصولات پلاستیکی و از مشتقات نفتی بوده که در عین مقاومت بالا، بسیار منعطف است.

    کاربرد پارکت رولی PVC

    از کف‌پوش‌های رولی پی‌وی‌سی به‌صورت عمده به‌عنوان یک کف‌پوش مناسب برای محل‌های گوناگونی همچون: خانه، رستوران، اداره و شرکت‌ها، سالن‌های سینمایی، سالن‌های ورزشی، آمفی‌تئاترها، سالن‌های فرهنگی و رویدادها، آشپزخانه‌های صنعتی، سرویس‌های بهداشتی و … استفاده می‌شود.

    این نوع کف‌پوش‌ها به دلیل جنس PVC آنها مقاومت خوبی در برابر عبور و مرور بالای انسانی، وسایل سنگین، آب، مایعات، رطوبت، ساییدگی و ضربه را دارند تا جایی که حتی در محل‌های کارگاهی و صنعتی نیز به‌عنوان کف‌پوش استفاده می‌شوند.

    کف‌پوش‌های پی‌وی‌سی تایل به دلیل ضخامت بیشتر، مقاومت بالاتری نسبت به کف‌پوش‌های رولی دارند.

    معمولاً عرض کف‌پوش‌های رولی 2 متر و ضخامت آنها بین 3 الی 5 میلی‌متر است. ضخامت‌های 5 میلی‌متری برای مکان‌های ورزشی و صنعتی (هر نوع مکانی با حجم ترافیک انسانی بالا و پر رفت‌وآمد) و ضخامت‌های 3 میلی‌متری برای مصارف خانگی و آشپزخانه‌ها بسیار مناسب هستند.

    همچنین به دلیل آنکه این نوع از کف‌پوش‌ها کاملاً مهندسی شده طراحی و تولید می‌شوند در حین تولید با تغییراتی در ترکیبات آن می‌توان کف‌پوش‌هایی با قابلیت خاص‌تر تولید کرد. به طور مثال می‌توان کف‌پوش‌هایی با قابلیت آنتی‌باکتریال برای مکان‌هایی نظیر بیمارستان‌ها، داروخانه‌ها و … و یا حتی کف‌پوش‌های مخصوص مهدکودک‌ها که دارای پوشش فوم ضربه‌گیر هستند تولید کرد. امروزه حتی در بسیاری از سالن‌های سینمایی، استودیوهای طراحی و ترکیب صدا، سالن‌های موسیقی و تئاتر از کف‌پوش‌های رولی مخصوص عایق صدا استفاده می‌شود.

    لایه‌های تشکیل‌دهنده یک پارکت رولی

    کف‌پوش‌های رولی پلاستیکی به دو مدل برجسته و ساده تقسیم می‌شوند. مدل‌های برجسته بهترین نوع این کف‌پوش‌ها بوده که از قیمت بالاتری نیز برخوردارند. در مدل برجسته، سطح رویی کف‌پوش‌ها دارای برآمدگی و برجستگی‌هایی است که از سرخوردن افراد و اجسام جلوگیری می‌کند و همچنین باعث ایجاد حسی بهتر به کاربر در هنگام راه‌رفتن روی آن می‌شود. در نوع ساده که از قیمت پایین‌تری برخوردارند، کف‌پوش‌ها دارای یک‌لایه رویی منسجم از جنس PVC هستند که از بازشدن درزها جلوگیری کرده و ظاهری منسجم به کلیت پارکت می‌بخشد. در این مدل روی محصول هیچ‌گونه برجستگی وجود ندارد.

    یک کف‌پوش رولی با ضخامت 5 میلی‌متر شاید به‌ظاهر نازک به نظر می‌رسد اما جالب است که بدانید همین ظاهر نازک از شش لایه به‌هم‌چسبیده تشکیل شده است که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

    • لایة UV (همان لایه‌ای که پیش‌تر درباره‌اش صحبت کردیم، این لایه محافظ سطح کف‌پوش است)
    • لایة پوششی (حضور این لایه باعث مقاومت بالای کف‌پوش می‌شود)
    • لایة طرح و رنگ (این لایه، لایة چاپ‌شده‌ای است که همان طرح و جلوه نهایی کف‌پوش شماست)
    • لایة اصلی (از این لایه به‌عنوان اسکلت و ساختمان اصلی یاد می‌شود که از PVC ساخته شده است)
    • لایة انتهایی یا زیرین (مانع از تاب برداشتن محصول می‌شود)

    پارکت رولی

    چرا کف‌پوش‌های رولی؟ 

    با کف‌پوش‌های رولی، انواع آن، لایه‌های شکل‌دهنده یک کف‌پوش رولی، تعریف PVC و ویژگی‌های یک کف‌پوش پلاستیکی، کاربری آن و … آشنا شدیم. یک سؤال اصلی که ممکن است در تصمیم‌گیری شما در حین خرید شکل بگیرد این است که: چرا کف‌پوش‌های رولی؟

    سؤال خوبی است. در ادامه به شرح و توضیح برخی از ویژگی‌های بارز کف‌پوش‌های رولی می‌پردازیم تا با دانستن آنها دست به بهترین انتخاب و خرید بزنید. از مهم‌ترین ویژگی‌های کف‌پوش‌های رولی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    1. از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون‌به‌صرفه و ارزان‌ترند
    2. نصب آنها آسان و سریع‌تر از نصب پارکت است
    3. به‌راحتی می‌توانید آن‌ها را شست‌وشو و تمیز کنید
    4. کاملاً ضد آب هستند
    5. در برابر ساییدگی و ضربه مقاومت بالایی دارند
    6. در برابر رطوبت عایق هستند
    7. در برابر حرارت عایق هستند
    8. در برابر امواج صوتی عایق هستند
    9. برای اماکن عمومی و خصوصی با ترافیک بالا بسیار مناسب‌اند
    10. کیفیت و دوام بالایی دارند
    11. دارای طرح و رنگ‌های بسیار بالا و بی‌شماری هستند
    12. دارای برجستگی‌هایی هستند که نه‌تنها حس خوبی به هنگام راه‌رفتن ایجاد می‌کنند بلکه از سرخوردن نیز جلوگیری می‌کند

    برخلاف پارکت‌های چوبی و لمینتی که عمری نهایت تا 10 سال دارند، کف‌پوش‌های رولی به‌راحتی تا 20 سال عمر می‌کنند. هزینه‌های استهلاکی تعمیر و تعویض این کف‌پوش‌ها بسیار پایین بوده و درصورتی‌که اتفاق خاصی نیفتند حتی این هزینه‌ها به صفر می‌رسند. به دلیل خاصیت ضد آب و رطوبتی که این نوع از کف‌پوش‌ها دارند شما دیگر نیازی نیست تا همانند پارکت‌های چوبی یا لمینتی نگران آب و رطوبت باشید. شما به‌راحتی می‌توانید این کف‌پوش‌ها را با آب و هر نوع مادة شوینده‌ای شست‌وشو کنید.

    این نوع از کف‌پوش‌ها در برابر ساییدگی و خط‌وخش مقاوم‌ترند (مخصوصاً در مدل تایلی)، به همین دلیل شما به‌راحتی می‌توانید برای مکان‌هایی با ترافیک انسانی بالا و یا خانه‌هایی که در آنها حیوانات خانگی آزاد هستند از این نوع کف‌پوش‌های رولی استفاده کنید. همچنین به علت انعطاف بسیار بالایی که دارند شما می‌توانید بعد از نصب وسایل سنگین خود را (نظیر مبلمان، یخچال و …) روی آن بگذارید بدون آنکه نگران باشید که جای این وسایل بعدها روی کف‌پوش بماند.

    نصب این کف‌پوش‌ها بسیار آسان و سریع است و شما بلافاصله پس از نصب می‌توانید وسایل خود را روی آن بچینید و دکوراسیون محل خود را شکل دهید. همچنین به دلیل مقاوم بسیار بالایی که این کف‌پوش‌ها دارند حتی در مقابل زلزله هم مقاوم‌اند!

    پارکت رولی

    تنها مواردی که می‌توانند جزو عیب‌های کف‌پوش‌های رولی به‌حساب بیایند:

    • در برابر نور مستقیم خورشید حساس‌اند
    • به دلیل به‌کاررفتن مواد شیمیایی و نفتی به محیط‌زیست آسیب می‌زند
    • هزینه نصب آن با هزینه نصب پارکت‌های لمینتی تقریباً برابر است
    • برای زیرسازی از چسب استفاده می‌شود به همین دلیل قابل انتقال نیست و قابلیت نصب مجدد ندارند

     

    قیمت کف‌پوش‌های رولی پلاستیکی در بازار

    همان‌طور که در ابتدای مقاله هم به‌صورت کلی صحبت کردیم، قیمت و هزینه‌های خرید کف‌پوش رولی در مقایسه با پارکت‌های چوبی و لمینتی بسیار ارزان‌تر است اما هر چه کف‌پوش‌هایی با جنس‌های بهتر و قابلیت‌های بالاتری بخواهید تهیه کنید بالطبع باید مبلغ بیشتری را نیز بپردازید. باتوجه‌به نوع (برجسته یا ساده)، کاربری (صنعتی، اداری، خانگی و …)، جنس کف‌پوش، طرح، رنگ، متراژ، کشور تولیدکننده و … عوامل متعددی در قیمت‌گذاری کف‌پوش‌های رولی در بازار تأثیرگذارند.

    خودمان هم می‌توانیم کف‌پوش‌های رولی را نصب کنیم؟

    پاسخ این سؤال هم بله است هم خیر! این بستگی به شما دارد که چقدر دست به آچار هستید و در هنگام کارهای فنی می‌توانید بادقت تمام یکسری از کارها را انجام دهید. به‌صورت خلاصه درباره نحوه نصب و اجرای کف‌پوش‌های رولی و ابزار موردنیاز صحبت می‌کنیم، اگر توانایی نصب را در خود پیدا نکردید حتماً برای اجرای این کار از یک متخصص کمک بگیرید تا کف‌پوش‌های رولی به‌درستی و زیبایی نصب شوند.

    برای نصب کف‌پوش‌های رولی شما نیاز به یک کاتر، تراز، متر، دیلم، چسب مخصوص و ماله دارید. دقت کنید که کف‌پوش‌های رولی روی هر سطحی تقریباً نصب می‌شوند (کاشی، سرامیکی و یا …) اما قبل از نصب شما باید چند کار را بادقت تمام انجام بدهید:

    1. تمیزکردن سطحی که قرار است روی آن چسب زده شده و کف‌پوش رولی نصب شود
    2. جمع‌کردن کلیه وسایل از روی زمین، حتی قرنیزهای دورتادور دیوار!
    3. یکسان‌سازی سطح زمینی که قرار است کف‌پوش روی آن نصب شود
    4. چک و تراز کردن زمین موردنظر
    5. برش دادن دقیق کف‌پوش‌ها بر اساس متراژ محل
    6. استفاده از ماله برای پخش یکدست و اندازه چسب روی زمین
    7. نصب و پهن کردن کف‌پوش‌ها (به‌آرامی و طوری که چسب‌ها از گوشه‌ها بیرون نزنند)
    8. استفاده از قالب‌های چوبی برای نصب صحیح و درست کف‌پوش‌ها
    9. نصب دوباره قرنیزهای اطراف

    به هر دلیلی اگر یکی از موارد ذکر شده به‌درستی صورت نگیرد، نصب شما ناقص بوده و نه‌تنها ظاهر مکان موردنظر به زیبایی مدنظر نمی‌رسید بلکه باعث خراب‌شدن کف‌پوش‌ها و کارایی آنها نیز می‌شود. به همین دلیل اکیداً توصیه می‌شود درصورتی‌که ابزار مناسب را ندارید و یا دقت لازمی که نصب این نوع از کف‌پوش‌های رولی نیازمند است را ندارید حتماً و حتماً از یک کارشناس متخصص و یا یک نصاب ماهر درخواست کنید تا محل موردنظر شما را مزین به کف‌پوش‌های روی کنند.

    یادآوری:

    ممکن است در بازار نوعی از کف‌پوش‌ها تحت عنوان کف‌پوش پی‌وی‌سی تایلی بخورد، نگران نباشید چیز تازه‌ای نیست. کف‌پوش‌های رولی تایلی دقیقاً همانند کف‌پوش‌های رولی هستند فقط از لحاظ ظاهری شبیه تایل‌های مستطیلی و مربعی هستند. این نوع کف‌پوش‌ها از ضخامت و مقاومت بالاتری نسبت به کف‌پوش‌های رولی برخوردار هستند.

     

    سخن آخر …

    در این مقاله با کف‌پوش‌های رولی پی‌وی‌سی به‌صورت کامل آشنا شدیم. انواع آن را شناختیم، مزایا و معایب آن را بررسی کردیم، از لایه‌های مختلف تشکیل‌دهنده یک کف‌پوش رولی PVC یا پلاستیکی آگاه شدیم، دانستیم این نوع کف‌پوش‌ها در چه اماکنی قابل‌استفاده و نصب هستند، روش نصب آنها را یاد گرفتیم و می‌دانیم که به چه وسایلی در هنگام نصب نیاز داریم.

    حال به شما توصیه می‌کنیم که باتوجه‌به بودجه‌ای که اختصاص دادید، نیازی که دارید، نوع محلی که نیازمند نصب کف‌پوش است در هنگام خرید از بین پارکت‌های لمینتی و یا کف‌پوش‌های رولی PVC دست به بهترین انتخاب بزنید. صدالبته در این مسیر با چند کارشناس و متخصص این حوزه نیز مشورت کنید.

    در آخر امیدواریم که این مقالة جامع درباره پارکت‌های رولی مدنظرتان قرار گرفته باشد و هنگام خرید در بین خانواده بزرگ کف‌پوش‌ها دست به بهترین انتخاب بزنید.

    مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم